Kleiki to coś, co poleca się młodym rodzicom. Są one często remedium na zatrucia pokarmowe. Korzystają z nich dorośli, jak i rodzice małych dzieci. Są świetne, ponieważ są smaczne, odżywcze i lekkostrawne. Kleiki można przygotować na wodzie, mleku czy mleku modyfikowanym. Plusem jest to, że można łączyć je z owocami. Kleiki znajdują się w ofercie sklepu Bee.

Czym jest kleik ryżowy?

Kleiki ryżowe są wykonane z ryżu. Mają konsystencję papkowatą – coś na pograniczu mleka, a kaszki. Takie kleiki są dość rzadkie. Posiadają dużo witamin i minerałów, a także działają bardzo odżywczo na cały organizm. W supermarketach i sklepach internetowych można kupić gotowe kleiki w proszku. Ich plusem jest łatwość w ich przygotowaniu. Spora część z nich nie posiada zbędnych dodatków, dzięki czemu można wymieszać je z wodą i są one gotowe do spożycia. Kleiki ryżowe najlepiej jest przygotować z ryżu krótkiego, sprawdzi się tutaj ryż basmanti czy jaśminowy. Brązowy ryż również będzie dobry, ale warto go wcześniej dobrze namoczyć.

Z czym jeść kleiki ryżowe?

Plusem kleików ryżowych jest to, że można je jeść z owocami. Jednak dla niemowląt warto przygotować sam kleik ryżowy, bez owoców i cukrów. Takie kleiki dobrze wpłyną na dziecko, a z czasem można rozszerzać jego dietę o owoce. Co ciekawe kleiki można jeść także z warzywami. Nie stoi nic na przeszkodzie, by takie kleiki podawać małemu smakoszowi.

Kleiki ryżowe to świetna opcja także dla tych, którzy są po jakiś zabiegach lub mają wrażliwe brzuszki. Kleik jest lekkostrawny, dlatego nie przytłoczy Twojego żołądka. Sprzyja także osobom, które chcą zachować szczupłą sylwetkę. Taki kleik da kalorie, ale nie jest bardzo kaloryczny. Wybierając kleik warto zwrócić uwagę na to, co się do niego dodaje i z jakiego ryżu on jest. Kleik może być niezbyt zdrowy, gdy będzie miał np. zbędny cukier. Ten nie jest wskazany, dlatego warto go pomijać w momencie tworzenia kleika. Można dodać do niego banana dojrzałego i już słodki smak zagości w kleiku. Taki smak na pewno pokochają najmłodsi smakosze.