Idealna potrawa na zatrucie pokarmowe

Kleiki ryżowe są idealną potrawą na zatrucie pokarmowe. Mogą je spożywać zarówno osoby dorosłe, jak i dzieci. Są pożywne, lekkostrawne oraz dodają sił. Jak wskazuje sama nazwa, robi się je z ryżu, który uprawiany jest w Indiach, Chinach oraz w Indonezji. Jest jedną z podstaw wyżywienia ludzkości.

Każdy z nas przechodził niejednokrotnie zatrucie pokarmowe. Jego przyczyną jest spożycie produktów, które są zakażone szkodliwymi drobnoustrojami. Do bardzo częstych objawów pokarmowego zatrucia należą: wymioty, biegunka, jak i ból brzucha. Jak zatem temu zaradzić? Jednym ze sposobów domowych na zatrucie jest wspomniany już kleik ryżowy, który pomaga stopniowo dojść do siebie.

Dlaczego kleiki ryżowe są takie zdrowe?

Kleik ryżowy jest oczywiście przygotowany z ryżu. Ryż to zboże, które zawiera witaminy z grupy B, obfituje między innymi w żelazo oraz w magnez. Jest to źródło węglowodanów oraz ma świetny wpływ na trawienie. Ryż to produkt bezglutenowy, dlatego może być spożywany przez osoby, które to nie tolerują glutenu. Chińczycy uważają, że ryż harmonizuje, dostarcza energii oraz odpręża nasze ciało.

Kleik ryżowy to tak naprawdę ryż, który jest rozgotowany na papkę. Podczas wymiotów pokarmowy przewód jest podrażniony, a my już czujemy dyskomfort. Kleik łagodzi podrażnienia, wspomaga trzustkę, wątrobę, jak i żołądek. Kleik podawany jest także osobom po operacji, aby przygotowywać stopniowo osoby te do jedzenia normalnego.

Kleiki ryżowe są także jedną z pierwszych potraw, które podajemy dziecku, gdy staramy się poszerzyć dietę. W końcu nadchodzi taki moment, w którym nasze dziecko nie pije tylko mleka naturalnego matki, czy też mleka modyfikowanego. Oczywiście należy to robić stopniowo. Gdy tylko mamy jakieś wątpliwości, to powinniśmy się koniecznie skonsultować z lekarzem pediatrą naszego dziecka. Lekarz odpowie nam na wszelkie pytania, a dodatkowo przekaże kilka cennych porad.